woensdag 12 december 2012

Wat gebeurt er op 21 december 2012? (Deel 4)

Klik hier voor het eerste deel.  Hier voor deel 2.   En hier voor deel 3.

We leven in angstige en onzekere tijden. Wat is er gebeurd en wat gaat er nog komen en wat kunnen we doen met het oog op 21 december 2012 en de jaren hierna?

Hieronder het vervolg:

3. Is de val van ons huidige financiële systeem aanstaande?

Wie tien jaar geleden verkondigde dat banken en landen failliet zouden kunnen gaan, die werd keihard uitgelachen. Nou, het lachen is ons ondertussen wel vergaan. In 2008 viel Lehman Brothers om en in feite zijn er inmiddels een aantal landen om ons heen zo goed als bankroet.

We zitten midden in een snoeiharde financiële crisis waarvan alleen God weet hoe lang die nog gaat duren...

Maar ondertussen vraag ik me af óf we er wel ooit uit kunnen komen...

Eerst even wat historie en wat nuchtere analyses:

Wist u dat de prijs van een brood in de Middeleeuwen gedurende 400 jaar nauwelijks veranderde? Vierhonderd jaar! Daar moet je nu eens mee komen... Uw halfje bruin kost volgend jaar ongetwijfeld weer veel meer dan de prijs die u er nu voor moet betalen. Om over de benzineprijs nog maar te zwijgen.

Maar daar hadden ze in 1300 na Christus gelukkig geen last van.

Waarom bleef die broodprijs zo stabiel in de Middeleeuwen? Dat kwam onder andere omdat er nauwelijks inflatie was. Geldontwaarding was een onbekend fenomeen. En hoe kwam dat? Dat kwam omdat de geldhoeveelheid stabiel bleef.

De gouden en zilveren muntstukken die in die tijd als geld in omloop waren, die waren keihard. Die stonden ergens voor. Als die paar euromunten, die u en ik nu nog in onze portemonnee hebben van goud zouden zijn, dan zouden we een gat in de lucht springen van blijdschap. Wat een kapitaal zou dat waard zijn!

Helaas is de realiteit minder rooskleurig...

Als er meer geld in omloop komt wordt het dus minder waard. Dit gaat op voor alle goederen. Is iets schaars dan stijgt de prijs. Denk maar aan de 'Treskilling Geel'.

Dat is een filatelistische frankering. Of in gewoon Nederlands: een postzegel.

Maar wel de duurste ter wereld! Het is een misdruk uit Zweden waarvan slechts één exemplaar bestaat. Waarde: 3,61 miljoen euro. Dat bracht hij op tijdens een veiling in 1996.

U ziet het, schaarste maakt waardevol. Deze wetmatigheid gaat dus ook op voor ons geld. Helaas hollen onze euries in een andere richting dan we in werkelijkheid graag zouden willen zien.

Oorzaak: Er komen er steeds meer van.

De geldpersen staan namelijk wereldwijd overuren te maken!

...nog even terug in de tijd:

Op 22 april van het jaar 1500 zette de eerste Portugees voet aan land in Zuid-Amerika. Later volgden de Spanjaarden en in rap tempo werd dit continent gekoloniseerd. (Wat een ander woord is voor veroveren.) De oude Inca, Azteken en Maya (!) culturen werden onder de voet gelopen en grondstoffen zoals goud werden mee teruggenomen naar Europa.

Met dit nieuwe goud werd weer geld gemaakt en de eerste inflatie was een feit: er was nu meer geld in omloop.

De afgelopen decennia zijn er legio voorbeelden geweest over de gevaren van inflatie en van hyperinflatie. Denk aan Duitsland na de Eerste Wereldoorlog of recenter Zimbabwe met een inflatie van 3000 procent en in 1989 werd in Argentinië een percentage bereikt van maar liefst 5000 procent.

...kost een paar centen maar daarvoor krijgt Mugabe wel een heerlijk ontbijtje...!  


Nu naar de harde realiteit van vandaag:

We zitten met zijn allen in een enorme crisis.

(Klik hier voor mijn artikel over het ontstaan van de crisis)

Nederland kampt met een staatsschuld die groeide van bijna 200 miljard euro (omgerekend van guldens) in 1990 naar 413 miljard euro vandaag!

En die schuld stijgt dagelijks met maar liefst 90 miljoen euro... (Klik hier voor de actuele stand).

Behoorlijk angstaanjagend allemaal, als u het mij vraagt, maar volgens de heren politici schijnt het geen kwaad te kunnen.

Gaat u dus maar rustig slapen. Rutte past op de zaak. We zijn ten slotte nog even triple A.

De schuldensituatie in Zuid-Europa is echter nog vele malen dramatischer dan bij ons. Zeg maar gerust alarmerend.

Griekenland is failliet, Spanje in feite ook, Italië staat er rampzalig voor, Portugal is ook bankroet en Frankrijk komt er aan. Wat we zien en weten aan werkelijke schulden is nog maar een tipje van de ijsberg waar ons schip 'De Hollandsche Welvaartstaat" recht op af koerst...

Kijk, als je maar lang genoeg méér geld uitgeeft dan er binnenkomt dan houdt het vroeg of laat op. Hoe snel je de geldpersen ook laat draaien. Daar weet ik helaas zelf alles van af. Ik ben ooit privé en zakelijk failliet gegaan dus ik kan wel zeggen dat ik enige kennis van zaken heb omtrent dit onderwerp.

Hoe lang blijft het Eurosprookje nog bestaan? Een jaar? Drie jaar? Tien jaar?

Wie het weet die mag het zeggen. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dit: op een ochtend wordt je wakker en dan besef je dat Sinterklaas niet bestaat. En op je deurmat ligt de rekening. Maar wie gaat die betalen? Nu nog wij maar dat stuk elastiek staat allang op springen.

In mijn eerdere epistels over 2012 schreef ik deze verwachting voor de toekomst:

"Dat álles, maar dan ook álles, dat niet werkt voor de mensheid,
steen voor steen afgebroken zal gaan worden!" 

En hier komt iets veel mooiers voor in de plaats!

Maar dit zal niet zonder slag of stoot gaan. Er gaan helaas nog wat harde noten gekraakt worden. Maar de macht zal in de toekomst weer volledig bij de burger komen te liggen en niet bij de Barroso's, de Van Rompuy's, de Rutte's en de Merkels van deze wereld die een compleet andere agenda hebben dan uw en mijn belang.

De toekomst ziet er prachtig uit zonder corrupte politici die aan het pluche vastgeplakt zitten!

Indien u mijn blog blijft volgen in de komende weken en maanden dan zal ik u haarfijn uit de doeken doen hoe we op de drempel van een nieuw tijdperk de touwtjes over ons leven weer volledig in handen kunnen krijgen!  

Klik hier voor het laatste deel in deze serie.

...krijgen wij hier straks in Nederland ook zo'n bord maar dan met euro's...?

1 opmerking:

Unknown zei

Waar haal je het vandaan Luuk, prachtig allemaal, lekker relativerend en toch zo duidelijk, dat ik het graag wil geloven. Je kunt zo heerlijk uit de hoek komen en zou me niet verbazen dat het nog waar is ook. We'll see. Groeten, Marja Bak-Aal.
P.S. Ik deel je link en je visie met vele anderen.